Deprecated: Call-time pass-by-reference has been deprecated in /mnt/www/data/unilift/www/core/class.xml_parser.php on line 144 Akadálymentes lift - domuslift.hu

Akadálymentes liftek

Mikor akadálymentes egy felvonó?


Mivel az akadálymentesítés alatt leggyakrabban a mozgáskorlátozottak önálló közlekedésének biztosítását értjük, a liftek akadálymentességének elsődleges kritériuma az alapterület és az ajtónyílás mérete. A kerekesszéket is befogadó fülke javasolt legkisebb mérete 1100 × 1400 mm, legalább 900 mm-es ajtónyílással. Az akadálymentes felvonó megtervezésekor azonban nem szabad megfeledkezni egyéb szempontokról sem.

 

Az akadálymentes liftek nyomógombjait és kijelzőjét olyan magasságban kell elhelyezni, hogy azokat kerekesszékben ülve is lehessen használni. A kísérő nélküli, önálló utazást az automata ajtók segítik, amelyeket úgy kell beprogramozni, hogy megfelelő ideig nyitva legyenek, illetve, hogy legyenek ellátva úgynevezett szorításgátlóval, amely kinyitja az ajtót, amennyiben az csukódás közben akadályba ütközik. A kerekesszékkel közlekedők számára alapvető fontosságú az is, hogy a lift pontosan, maximum 2 cm eltéréssel érkezzen a szintre. A gyengénlátóknak a Braille írással ellátott nyomógombok és az emeltek hangos bemondása biztosítja a tájékozódást. Idős, nehezen mozgó személyek számára lehajtható ülőke beszerelésére is van lehetőség.

 

Bizonyos épületekben előírás az úgynevezett biztonsági felvonó, amelyet tűz esetén is lehet használni. Ezek a liftek speciális tűzálló ajtóval vannak ellátva, és akkor is működnek, ha a tűzoltórendszerből víz szivárog a liftaknába. A biztonsági felvonó szolgál a mozgáskorlátozottak kimentésére, hiszen ők nem mindig tudják önállóan elhagyni a veszélyes területet. 

 

Az új épületeknél a legegyszerűbb, ha eleve akadálymentes felvonó kerül beépítésre, de felújításoknál, épületkorszerűsítéseknél is sokszor adottak a körülmények egy ilyen lift kialakítására. Ha azonban nem áll rendelkezésre elegendő hely, vagy mindössze néhány lépcsőfok áthidalására lenne szükség, úgy más gépekkel is kiválóan meg lehet oldani az akadálymentes közlekedés biztosítását. Munkatársaink örömmel állnak rendelkezésére a megfelelő készülék kiválasztásában. Kérjen tőlünk árajánlatot!